• Αρχική
  • Τουρισμός
  • Ο Δήμος Αρριανών

Ο Δήμος Αρριανών

Ο Δήμος Αρριανών βρίσκεται στα βόρεια του Ν.Ροδόπης και αποτελείται από Μουσουλμανικό πληθυσμό ( 5,796 κατοίκους απογραφή 2001 ) Απέχει μόλις 34 χλμ. από την Κομοτηνή και 40 χ.λ.μ. από την Αλεξανδρούπολη. Οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία αλλά υπάρχουν παραδοσιακές οικογενειακές επιχειρήσεις που ασχολούνται με επαγγέλματα που στις μέρες μας έχουν χαθεί. Από την έδρα του Δήμου που είναι το χωριό Φιλλύρα και σε απόσταση 30χλμ. φτάνεις στα ορεινά χωριά του Κέχρου διασχίζοντας τον ορεινό όγκο της Ροδόπης. Οι επισκέπτες θα απολαύσουν παραδοσιακό φαγητό και την φιλοξενία των κατοίκων και όσοι είναι λάτρεις του κυνηγιού τους δίνεται η ευκαιρία να έχουν μοναδική εμπειρία σε ένα ξεχωριστό τοπίο με σπάνια χλωρίδα και πανίδα.

Αποτελείται από 14 δημοτικά διαμερίσματα και χαρακτηρίζεται ως αγροτικός Δήμος με κύριο χαρακτηριστικό την πολιτισμική και θρησκευτική ιδιαιτερότητα καθότι ο πληθυσμός του είναι κατά 95% μουσουλμάνοι και 5% Χριστιανοί ορθόδοξοι. Εκτείνεται στο ΒΑ τμήμα του Νομού Ροδόπηςκαι συνορεύει ανατολικά με τον Δήμο Σαπών και τον Νομό Έβρου, βόρεια με την Κοινότητα Κέχρου, Δυτικά με τον Δήμο Φιλλύρας και Νοτίως με τον Δήμο Σαπών. Είναι Δήμος που ανήκει στην παραμεθόρια ζώνη του Νομού Ροδόπης . Η έδρα του Δήμου, τα Αρριανά, βρίσκονται σε απόσταση 32 χλμ από την Πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης, την Κομοτηνή, και 38 χλμ από την πρωτεύουσα του Νομού Έβρου, την Αλεξανδρούπολη.

Ο Δήμος διαθέτει εκτός από πεδινές και ορεινές εκτάσεις, στις οποίες υπάρχουν περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους στα Βόρεια σύνορα του με προοπτική ανάπτυξης του αγροτουρισμού καθώς είναι σε θέση να προστατέψει το περιβάλλον του από παρεμβάσεις που δεν θα αλλάξουν την δομή του χρησιμοποιώντας ήπιες μορφές ανάπτυξης αναδεικνύοντας το φυσικό πλούτο της περιοχής προστατεύοντας την πανίδα και την χλωρίδα. Για τον λόγο αυτό έχει συνάψει σύμβαση με την Αναπτυξιακή εταιρία Ν. Ροδόπης στοχεύοντας στην άντληση πόρων από κοινοτικά προγράμματα (LEADER+).

Δήμος Αρριανών

logo

Follow us on

Επικοινωνία

  • Δημαρχείο
  • Φιλλύρα
  • ΤΚ: 69300, Ροδόπη
  • Τηλ: 2531352800
  • email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.