Skip to main content

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΡΡΙΑΝΩΝ 29.4.2024

Συνεδρίασε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρριανών
Συνεδρίασε σήμερα το πρωί το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρριανών, με θέμα τον συντονισμό των δράσεων ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, τη λήψη αναγκαίων προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών.
Η συνεδρίαση έλαβε χώρα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αρριανών, υπό τον Δήμαρχο Αρριανών κ. Ερδέμ Χουσεϊν, τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας κ. Οσμάν Χότζα Οσμάν και την Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αρριανών κ. Συναδινή Χαριτοπούλου.
Ο Δήμαρχος Αρριανών κ. Ερδέμ Χουσεϊν, ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, τόνισε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. «Στόχος της σύγκλισης του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου είναι να διαπιστωθεί η ετοιμότητα που υπάρχει μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Εύχομαι να υπάρχει αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να έχουμε μια ήρεμη αντιπυρική περίοδο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και πάρα πολύ απαραίτητο να υπάρχει συνεργασία μεταξύ όλων των φορέων για να μπορέσουμε να προλάβουμε καταστάσεις, σε περιπτώσεις που χρειαστεί ώστε να φτάσουμε στο σημείο να αξιοποιήσουμε τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχουμε.
Tα θέματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη, σύμφωνα με το Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξ’ αιτίας δασικών πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ” της ΓΓΠΠ, αφορούσαν:
▪ Την εκτέλεση προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας (άλση, πάρκα κατασκηνώσεις κλπ) αρμοδιότητά τους.
▪ Την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται από ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές και μισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων και οικισμών, προς αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της. (Πυρ. Διάταξη 20/2022, Ν. 3852/2010, άρθρο 94 παρ.1), εντός των διοικητικών τους ορίων.
▪ Την εκτέλεση έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης από το Δήμο Αρριανών καθ΄ υπόδειξη και συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες κυρίως στη ζώνη μίξης δασών και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών τους συγκροτημάτων.
▪ Τη λήψη μέτρων για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς από τη λειτουργία χώρων ανεξέλεγκτης εναπόθεσης αστικών απορριμμάτων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Πυροσβεστική Διάταξη 9/2021.
▪ Τη διασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Δήμου για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών.
▪ Το συντονισμό σε τοπικό επίπεδο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ”.
▪ Ζητήματα και διαδικασίες υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ “.
▪ Την αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο Δήμου σε δράσεις επιτήρησης δασών κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2024.
▪ Θέματα που αφορούν την ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.
▪ Θέματα που αφορούν την εγκατάσταση και συντήρηση πυροσβεστικών υδροστομίων για κατάσβεση πυρκαγιάς ή πλήρωση πυροσβεστικών οχημάτων.
▪ Ετοιμότητα του Δήμου Αρριανών, στην υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιών.
▪ Ετοιμότητα του Δήμου Αρριανών στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιές, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών της Περιφέρειας, στα πλαίσια εφαρμογής του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ 2”, με έμφαση στις διαδικασίες υλοποίησης της δράσης της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών.
▪ Μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται καθημερινά κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
▪ Eνημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από δασικές πυρκαγιές.

καθώς και κάθε άλλο θέμα που κρίνεται απαραίτητο για την αντιμετώπιση κινδύνων που προέρχονται από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Αρριανών κ. Ερδέμ Χουσεΐν, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Οσμάν Χατζή Οσμάν, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιουσούφ Οσκάν και Σαντετίν Μουσταφά, η Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αρριανών, κ. Συναδινή Χαριτοπούλου, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ροδόπης, κ. Κώνστας Απόστολος, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κομοτηνής, κ. Αραμπατζίδης Αθανάσιος, ο επιτελής της ΧΧΙΤΘΤ, Καλούδης Νικόλαος, ο Αναπληρωτής Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αρριανών, κ. Ράπτης Αλέξανδρος, ο εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Τμήμα Κομοτηνής, κ. Βασιλειάδης Ιωάννης, ο Πρόεδρος του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών Περιφερειακού Τμήματος Κομοτηνής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Ιμανιμίδης Κωνσταντίνος, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Τμήμα Κομοτηνής, κ. Μπόζ Αλή Χακάν, η επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Σαπών, κ. Γελάτου Ζαχαρούλα, ο αναπληρωτής επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας Σαπών, κ. Θεοδωρίδης Γεώργιος, ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δασών Ν. Ροδόπης, κ. Τηγανούριας Ελευθέριος και εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δια της αποστολής εισήγησης ηλεκτρονικά.

WhatsApp_Image_2024-04-30_at_09.01.24.jpeg

WhatsApp_Image_2024-04-30_at_09.01.26_1.jpegWhatsApp_Image_2024-04-30_at_09.01.26.jpegWhatsApp_Image_2024-04-30_at_09.01.25_1.jpeg